Totul despre cainele tau

Peste 80 de rase de caini

Brac german cu par sarmos

Brac german cu par sarmos

Bracul german cu par sarmos, de asemenea cunoscut ca drahthaar (cu par sarmos, in limba germana), este un caine relativ recent creata in Germania. Rasa este un excelent caine de vanatoare si poate deveni un membru al familiei, credincios si iubitor.

Istoricul si originea

Bracul german cu par sarmos a fost creat la inceputul anilor 1900 in Germania, pentru a fi un excelent caine de vanatoare. Rasa provine din incrucisarea pointer-ului german cu alte rase. Exista unele polemici cu privire la rasele care au fost utilizate la crearea bracului german cu par sarmos, dar multi specialisti considera ca griffon-ul cu par sarmos, foxhound-ul, bloodhound-ul si pudelul au fost cainii inclusi in perfectionarea rasei. Rasa si-a facut pentru prima data aparitia in Statele Unite in anii 1920 si a fost acceptata in American Kennel Club in 1959, ca membru a grupei cainilor utilitari.

Aspectul exterior si dimensiunile

Bracul german cu par sarmos este un caine pointer de talie medie, cu un aspect caracteristic. Nasul este lung si lat, iar urechile sunt rotunjite, atarnand pe langa cap. Coada este scurtata si purtata ridicat. Blana sa sarmoasa il face usor de recunoscut. Blana acestui caine este rezistenta la intemperii, fiind prevazuta cu un puf des in sezonul rece, care este inlaturat vara. Parul exterior este aspru, sarmos si viguros, cu o lungime de 2,5-5 cm. Barba are lungime medie, iar sprancenele sunt groase. Culoarea blanii este maro-roscat, negru-ruginiu, maro cu sau fara pete pe piept, maro deschis. Inaltimea la greaban este de 60-67 cm la mascul si de 56-62 cm la femela. Greutatea corporala este in medie, la ambele sexe, de 27-32 kg.

Personalitatea

Bracul german cu par sarmos este un caine loial si afectuos care poate fi un pic rece si rezervat cu strainii. Este intotdeauna dornic sa-si multumeasca membrii familiei, dar poate fi incapatanat si neascultator. Acest caine are tendinta de a hoinari astfel ca trebuie sa-l tineti in lesa in spatiile publice, fiind lasat liber doar in curtile inprejmuite.

Relatiile cu familia si casa

Bracul german cu par sarmos va fi cel mai fericit caine intr-o familie foarte activa cu adolescenti si intr-o curte mare, imprejmuita. Cainele este extrem de energic si necesita un antrenament zilnic. Va fi un partener excelent la jogging si va adora sa inoate.

Dresajul

Ca si in cazul altor pointeri, bracul german cu par sarmos este un recuperator, un caine aportor nativ. Sunt inteligenti, dar exuberanta lor ii pot face uneori dificil de dresat. Este un caine de vanatoare bun, placandu-i sa vaneze cam orice tip de vanat. Rasa poate lua urma, poate pointa si recupera vanatul.

Aspecte particulare

Blana acestui caine trebuie periata de circa doua ori pe saptamana. Periodic, scurtarea blanii poate fi necesara. Acest caine este foarte energic si necesita multa miscare. Un brac german plictisit poate deveni distrugator.

Boli si afectiuni curente

Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata cainelui, asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia. Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat durerea, schiopatura si artrita consecutiva.

Degenerarea retiniana progresiva este o afectiune care determina degenerarea celulelor nervoase de la nivelul retinei. Tulburarea poate duce la orbire. Otitele pot fi produse atat de germeni patogeni, cat si de corpi straini. Durata medie de viata a bracului german cu par sarmos este de 12-14 ani.

Februarie 27, 2009 - Posted by | Fără categorie | , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: